Kleine kinderen noemen ons ook wel eens "praatdokter", "spreekmevrouw" of "babbelmeneer". Een logopedist is een mevrouw of meneer die met kinderen en grote mensen werkt aan hun spreken. Het woord logopedie kan je verdelen in logo (= woord) en pedie (= leren). Logopedie wil dus zeggen woorden leren. Maar een logopedist doet meer dan alleen maar woorden leren.
Soms komen er al erg kleine kindjes bij ons van nog maar net 2 jaar. Maar soms komen er ook oudere mensen van 70 of 80 jaar. Kinderen zijn wel eens verwonderd wanneer ze horen dat grote mensen naar een logopedist gaan. Maar bij grote mensen loopt er ook wel eens iets mis in hun spreken. Bijvoorbeeld een juf die pijn krijgt aan haar stem. Hierdoor kan ze niet goed meer tegen de kinderen praten.
Sommige kinderen komen bij ons omdat ze moeite hebben om klanken goed uit te spreken. De ene heeft moeite met de s: dat noemen we dan wel eens lispelen of slissen. De andere maakt van een t een k: bot wordt dan bok, en tak wordt dan...
Er zijn ook kinderen die moeite hebben om woorden te leren, of die moeilijk goede zinnen kunnen bouwen of een verhaaltje vertellen. Door allerlei spelletjes en oefeningen leren we hun dan de juiste woorden kennen. We oefenen ook om zinnetjes te maken en verhaaltjes te vertellen. Zo leren ze bijvoorbeeld zinnen maken met de hulp van prenten.
Nog andere kinderen blijven wel eens haperen in hun spreken. Ze kennen wel alle woorden, en kunnen de klanken goed uitspreken, maar soms kunnen ze een woord er niet zo goed uitkrijgen. Dat noemen we stotteren. Ze hebben wel eens schrik dat andere kinderen hen gaan uitlachen. Het gebeurt zelfs dat ze dan niet meer durven praten!
Om zelf te doen: zeg de volgende zin eens 10 keer na mekaar. Doe dit zo snel je kan:
Krokodillen bijten in de dikke billen van Kaatje Dillen.
Weer andere kinderen hebben last van hun stem. Daardoor hebben ze heel veel moeite om geluid te maken met hun stemplooien (die zitten in je hals). Hun stem is hees. Zij leren hoe ze hun stem beter kunnen gebruiken. Maar ze moeten vooral leren om niet te veel te roepen of te gillen, want dat is heel slecht voor je stem .
Lezen en schrijven leer je op school. Maar bij sommige kinderen gaat lezen of schrijven niet zo vlot. Ze zien bijvoorbeeld niet goed het verschil tussen een b en een d, of ze draaien de woordjes om: peer wordt dan reep. Ook zij gaan naar een logopedist om te oefenen in juist schrijven of om vlotter te leren lezen.
Om te leren praten, moet je goed kunnen horen. Misschien heb je wel al eens iemand met een hoorapparaat gezien. Dat dient om alles luider te laten klinken. Kinderen die niet goed horen, worden ook geholpen door een logopedist. Ze leren beter horen en krijgen speciale oefeningen om te leren spreken. Goed kunnen horen is belangrijk om te leren spreken. Er zijn ook kinderen en grote mensen die helemaal niet kunnen praten. Zij vertellen door gebaren te maken of ze wijzen prenten aan. Soms gaan ze naar een speciale school. Daar werkt dan ook een logopedist.
Weet jij wat je allemaal nodig hebt om te spreken? Drie dingen horen er niet bij:
Als je het niet goed weet, vraag het dan aan je mama, je papa of aan de logopedist.
Samenstelling: Luc Tielens
Tekeningen: Beta VWZ